ЕНЕРГЕТСКИ ФОРУМ О ОБНОВЉЕНИМ ИЗВОРИМА ЕНЕРГИЈЕ
24.09.2012

Министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Србије, Зорана Михајловић, отворила је трећи Међународни енергетски форум, који је у организацији  Централно-европског форума за развој (CEDEF), одржан у Нишу на тему "Снабдевање енергијом и енергетска сигурност у југоисточној Европи". У присуству градоначелника Ниша, проф.др Зорана Перишића, министра индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Жељка Ковачевића, координатора за обновљиве изворе енергије у Министарству економије Црне Горе Игора Ковачевића, председника Управног одбора Електропривреде Србије Аце Марковића и председника Управног одбора ЦЕДЕФ-а Јованке Арсић-Каришић, министарка Михајловић је истакла значај обезбеђивања потребних количина енергије, на економски, енергетски и еколошки прихватљив начин, уважавајући сталан раст потреба и тражње за енергентима и све већу експлоатацију ограничених природних ресурса.

Према проценама Института за енергетику југоисточне Европе (ИЕНЕ), до 2020. потребно је инвестирати 240 милијарди евра у инфраструктуру југоисточне Европе, што ће допринети бржем транзиту гаса од Блиског истока, централне Азије и Каспијског региона до потрошача ЕУ. Од тога око 55 милијарди евра треба да буде уложено у нафтни сектор, око 90 милијарди у електроенергетику, 24 милијарде у области гаса и око 20 милијарди у обновљиве изворе. По речима министарске енергетике, развоја и заштите животне средине у Србији је потребно инвестирати око 1,5 милијарду евра у изградњу електрана, гасне инфраструктуре, модернизацију рафинерија и око 600 милиона евра у обновљиве изворе енергије. 

Као могућност сигурног снабдевања енергијом и инвестирања у обновљиве изворе енергије применом мера енергетске ефикасности, учесницима овог скупа представљен је развојни пројекат Градске општине Палилула-Ниш: “Развој и унапређење конкурентности МСП на пољу повећања енергетске ефикасности у зградарству“. Пројекат нишке Палилуле, који финансира ЛЕДИБ Програм (Local Economic Development Balkans), по речима Милоша Стојковића, председника Скупштине, остварује се у партнерству са Грађевинским кластером „Опека брик“, Управом за планирање и изградњу Града Ниша и ЕКОПОЛИС-Медијском еколошком мрежом Србије. Програм је намењен подршци локалном економском развоју Балкана и фокусиран је на развој сектора малих и средњих предузећа – МСП у Региону.

У оквиру Форума омогућени су билатерални састанци представника финансијског сектора и носиоца пројеката, додељене су и три награде ЦЕДЕФ новинарског конкурса: "Комунални отпад као енергент", који је организован под покровитељством "Глобал Интерцонтинентал Утилитиес БГД". Централно европски форум за развој, ЦЕДЕФ, организовао је овај разговор у Нишу под покровитељством Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине Србије, ЕПС-а, у сарадњи са Агенцијом за енергетску ефикасност Републике Србије и организацијом "Е3" из Подгорице.( ЕКОПолис мрежа)

Галерија фотографија